zondag, december 03, 2006

Cartoon: Doctor Who


Dit vraagt om een woordje uitleg... en dat is het hem nu juist. Zucht. Eigenlijk is dit een autobiografische cartoon. Doordat ik een Engelse vader heb, die tevens sci-fi lover is van het eerste uur, ben ik als het ware grootgebracht met reeksen als: Battlestar Galactica, Buck Rogers, Ulysses en Dr Who. Geweldige science fiction uit de oude doos; glimlach als u er iets van kent. Helaas, in het boerengat in de Kempen waar ik mijn eerste meisje kuste en mijn eerste gedichten schreef kende niemand die reeksen. De BBC was een groot vraagteken en al wat geen ondertiteling had taboe. Als ik dan op de speelplaats vroeg of iemand Doctor Who had gezien was het antwoord steevast :"Dokter Wie?". En daar stond ik dan flink te kakken.
Gelukkig kende ik karate. Die woonde in dezelfde straat...

Voor mij is Doctor Who een mijlpaal in de geschiedenis van de sci-fi: de beste begintune ooit, cheape maar charmante special effects, stuntelige acteerprestaties en bovenal een stuk authentieke Britse cultuur. Zo mogen we ze graag.

Zimbob maakt een inside joke

11 opmerkingen:

splinter zei

Ik moet je teleurstellen Vince, ik ken 'm ook niet, maar je cartoon vind ik zeer leuk en bovenal zeer mooi getekend.
Die jongen met zijn groene trui lijkt een beetje op mijn broer, vind ik :)

Bedankt voor het beterschap, damn, wat mis ik het tekenen zo veel.

Tot weerziens,
Pepijn

Zimbob zei

De laatste reeks, ja, maar dan op een onmenselijk vroeg uur ergens in de namiddag op één. Anyhow, het is een begin.
I thought you would like this one.
Mac forever.

Lebbercherrie zei

Beste semi en full Britten, neem het aan van een Vlaamse jongen (die toevallig wel Dr Who kent), het is niet omdat alle Britten het goed vinden dat het daarom ook success buiten jullie eiland kent. Sterker nog, er zijn dingen die oer-Brits zijn, die de rest van de wereld niet wil hebben. Denk maar aan marmalade, Tottenham Hotspurs, the old boys network, fog, flogging at Harrow School, tea and biscuits, Gordon Ramsey, Glasgow, Victoria Beckham, etcetera etcetera. Er zijn dan weer dingen die we jullie benijden, zoals een rijke literaire traditie, flegma, Monty Python, Pink Floyd, Aston Martin, scotch, Billy Connelly, Cockney, Shakespeare, The Royal Albert Hall etcetera etcetera. Dr Who is geen van beiden voor ons, we hebben er totaal geen voeling mee. Ik vraag toch ook niet aan Chaz, Dave and Gazza of ze "Buiten de zone" niet de allerbeste jeugd-comedy serie aller tijden vonden?

Los daarvan, ik vond hem zeer goed getekend, zeer treffend en zeer grappig omdat ik nog niet zo lang geleden Dr Who zwaar gedist heb.

PS: Om te bewijzen dat ik Dr Who ken, wat vind je van Torchwood?

PS2: Pepijn, als je kan posten, dan kan je toch tekenen? (Ben je maar wat aan het plagen.) Veel beterschap.

Zimbob zei

Geweldig, een Dr Who polemiek. Ja Lebber, een reactie van jou had ik verwacht. Ik weet dat je me pest met Dr Who. Er mag ook wel worden gezegd dat je enkel de laatste reeks kent, en niet de anderen die al in de seventies draaiden. En dan mis je inderdaad de traditie. Maar je hebt tuurlijk gelijk wanneer je zegt dat die zaken niet noodzakelijk internationaal succes moeten kennen. Toch beste vriend, weet je niet wat je mist. Ik blijf erbij: the Doctor rules.

Lebbercherrie zei

Zeggen dat er dingen uit de jaren zeventig zijn die ik niet ken, is zoals zeggen tegen Bruce Lee dat ie een watje is of tegen Tanja Dexters dat je haar thesis over moleculaire deeltjesversnellers hebt gelezen.
Ik kén de impact, maar ervaar hem niet zo. Het was trouwens ikzelve die u geïntroduceerd heeft tot originele Dalek-porn uit de seventies. Remember?
Bedenking bij die hang naar retro: Ik ben grootgebracht met afleveringen van Merlina, en in mijn herinneringen waren die beregoed. Als ik ze nu terugzie, besef ik wat voor een trage en knudde reeks het wel niet was. Kan het niet zijn dat, indien je zou gedwongen zijn om een complete aflevering van de eerste jaargangen te zien, je stilletjes zit dood te gaan?

En, ja, polemieken is leuk, maar rollemieken is wat stouter!

Zimbob zei

Hahaha, de Lebber en zijn eergevoel i.v.m. slechte programma's. Alee 't is goe. Ge hebt gelijk. Terug vrind?

Lebbercherrie zei

't was niet zo serieus bedoels ze, beste Zimbob. :-)

Wou gewoonweg advocaat van de duivel spelen. Inderdaad, ik had niks beters te doen. *GRIJNS*

(ikkemtochgelijkgekregenném!)

Lebbercherrie zei

Klein vraagje: valt er iets te winnen door het vinden van het kleine witte katje in de tekening? In that case,...we might have a winner.

Zimbob zei

Een gebruikte zakdoek. Authentieke zimbobrochels.

Lebbercherrie zei

Mmmm, tempting, but no thanks.

Ann Timmermans zei

The doctor surely has my permission to examine me!!!
(naughty giggle)